Ølbrygning – kvindernes opgave

14 April 2022 Lotte Hindsberg

editorial

I dag tænker de fleste på store velnærede mænd, når de tænker på ølbryggere. Det har i midlertid kun været de sidste par hundrede år at mænd har stået for ølbrygning. Et par hundrede år, er intet i mod de flere tusinde år, hvor det har været kvindernes opgave at brygge hjemmets øl.

Noget der iøvrigt ikke var en lille opgave, da øllet var en vigtig del af manges diæt. Især de fattiges. I perioder har det været almindeligt at drikke op til fem liter dagligt pr. person. Øllet blev brygget i huset bryggers. Deraf navnet.

ølbrygning

Ølbrygning op gennem tiden

Øl og ølbrygning har været kendt i Nordeuropa i over 5000 år. På verdensplan har man fundet rester af øl der er op til 10.000 år gamle. Danmark har på nuværende tidspunkt rekorden, når det gælder det ældste fuld af ølrester. Det er Egtvedpigen, der har haft krukker af øl med i graven.

I oldtiden var det meget almindeligt at se på kvinder der kunne brygge øl med respekt. Ikke alene kunne de føde børn, men at de samtidig kunne brygge en gylden drik, med en så herlig eftervirkning kunne kun betyde respekt.

Senere opstod ølhuse, hvor kvinderne samtidig med at de bryggede og serverede øl også tilbød andre former for tjenester. 

Frem til 1515 var det kvindernes ansvar at brygge øl, især i storbyerne. I 1515 blev det første bryggerlaug stiftet i København. Mændene havde fundet ud af at der var penge at tjene på øl, så kvinderne fik frataget opgaven. I hvertilfald i storbyerne. På landet forsatte alt som før. Kvinderne bryggede øl og en hver ung kvinde, der ønskede at blive gift viste hvordan man bryggede øl.

Der er stor forskel på hvordan man brygger øl i norden, hvor øllen er lys og let, modsat i Tyskland hvor den er mørk og stærk.

More articles